Diyarbakır’da ulaşıma 4 ayda üçüncü zam: ‘İnsafsızlık’

Evrim Deniz

DİYARBAKIR- Diyarbakır’da ulaşıma son 4 ayda üçüncü kez zam yapıldı. Halk Otobüsleri Kooperatifi ve Şoförler Odası yüzde 50 oranında zam talebine karşılık belediye yüzde 33 artışı yapılmasını kararlaştırdı.
Zammın ardından daha önce 6 TL olan minibüs öğrenci ücreti 8 TL’ye, 10 TL olan tam ücret ise 14 liraya yükseldi. Belediye ve halk otobüslerinde ise öğrenci 6 TL, tam ücret ise 10 TL oldu.
Haziran ayında 6,5 TL olan tam yolcu ücretinin 14 TL’ye yükselmesiyle son dört ayda gelen zam oranı 115’e ulaştı.
Dolmuş ve otobüslerin yanı sıra taksi ücretine de zam yapıldı. Taksilerin ücreti, kısa mesafe için 60 TL olacak.
Artan fiyatlara tepki gösteren Diyarbakırlılar son 4 ayda yapılan üçüncü zam için “insafsızlık” dedi. Dolmuş şoförleri ise bu fiyatlarla bile geçinemediklerini söylediler.

‘DÜŞÜK FİYATA ÇALIŞIYORUZ’

Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Kayaş zam oranlarının hayat pahalılığı ile doğru orantılı olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Zam olmazsa biz çalışamayız. Şu anda 20 tane dolmuş hattımız boş. İnsanlar çalışamıyor, para kazanamıyorlar. Çalışıp kazanılan para ise mazota, parçaya, tamire gidiyor. Bizim çalışmamız tamamen boş yani. Ve bu zamlardan sonra tekrar mazot artarsa bu zam da bir işe yaramayacak. Halk da bu durumun farkında. Market alışverişlerindeki fahiş fiyatlara bakarsak, halkın hayat pahalılığından, zamlardan habersiz olması mümkün değil. Eskiden bir balata 200-300 TL arasındayken şu anda 1.500 TL oldu. Zaten yeterince mağdur durumdayız. Düşük fiyata çalışıyoruz.”

‘ÇALIŞARAK KAZANDIĞIM PARA SADECE ULAŞIMA GİDECEK’

Lise 3’üncü sınıf öğrencisi olan Mijdar, Seyrantepe’de oturuyor ve okula gelmek için dolmuş kullanıyor. Yaz tatili boyunca okul harçlığı çıkarmak için çeşitli işlerde çalıştığını belirten Mijdar, “evde sadece babam çalışıyor ve ben ona yük olmamak için para biriktirdim. Ama görünen o ki topladığım para sadece ulaşıma yetecek” diyerek yapılan zamma tepki gösterdi.
Mijdar, “İki kardeşim daha var okuyan, eskiden 6 TL olan öğrenci ücreti 8 TL olmuş. Babam hangi birimize para yetiştirecek, inanın bilmiyorum” diye konuştu.

‘BİZ NE YAPACAĞIZ DEVLETİN UMRUNDA DEĞİL’

Aşefçiler Çarşısı’nda çeyiz ürünleri satan 51 yaşındaki Şenay Yıldız, artan fiyatlardan sonra çarşıya uzak mahallelerden daha az insanın geldiğini belirtti. Yıldız, “Eskiden en uzak mahallelerden insanlar ailecek gelirdi alışveriş yapmaya, gezmeye fakat şimdi ya insanlar tek geliyor ya da iki haftada bir. Bu gibi şeyler bizim satışımızı da etkiliyor. Sadece ulaşım artsaydı yine altından kalkardık ama şimdi her şeye zam geliyor. Kış da yaklaşıyor. Bu insanlar ne yapacak, biz ne yapacağız devletin umurunda değil” ifadesini kullandı.

‘BİZİ BU DURUMA DÜŞÜRENLER UTANSIN’

Suriçi’nde yaşayan 5 çocuk babası Ekrem Sarı, fiyat artışı yüzünden ailesini alıp gezmeye gidemeyeceğini dile getirdi. Sarı, “Benim 5 çocuğum var, şu hayatta yapabildiğimiz tek şey arada bir yerlere gezmeye gitmek ya da parka gidip piknik yapmak. Ama görünen o ki ya yememizden içmemizden daha çok keseceğiz ya da evde oturacağız. Zaten belediyeler elimizden alındığından beri ücretsiz gidebileceğimiz etkinlikler kalmadı. Kayyımın etkinliklerine de biz gitmek istemiyoruz. Arada başka yerlere gidiyoruz ailemiz ile ama haftalarca yememizden içmemizden keserek para çıkarıyoruz. Bu 4 ayda 3’üncü zam. Bizi bu duruma düşürenler utansın” dedi.

‘İKTİDAR DOLARI DURDURAMADI’

Dolmuş şoförü Hasan 25 yaşında ve sosyoloji mezunu. Atanamadığı için dolmuş şoförlüğü yapan Hasan, kazandığı paranın hiçbir şeye yetmediğini ifade etti.
“Yıllarca okul okudum ama atanamadım” diyen Hasan, şunları söyledi: “Şimdi şoförlük yapıyorum. Buradan kazandığım para inanın ki hiçbir şeye yetmiyor. Genel olarak hiçbirimiz geçinemiyoruz. Halk da bu fiyatlardan ve zamlardan şikayetçi tabi. Seçim öncesinde iktidar doları durdurmak için baskı yaptı. Fakat şu an görüyoruz ki hiçbir şeyi durduramamış. Ama olan bizlere oluyor. Yarın öbür gün insanlara yeni dolmuş fiyatının 14 TL olduğunu söyleyeceğiz ve insanlar bir iki hafta bizimle tartışacak. Sonra bu zam da normalleşecek ta ki yeni zam gelene kadar.”

‘İNSAFSIZCA BİR TUTUM VAR’

Zilan Akdemir ise yapılan zamların denetlenmediğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Bu asgari ücretle bu insanlar nasıl bu fiyatı ödeyecek? Denetim yok ve bunun fırsatçılığı yapılıyor. Taksilere de zam geldi, kısa mesafe 60 TL oldu. Bu hayat pahalılığı ile baş edemiyoruz. İnsanlar geçim sıkıntısından intihar ediyor. Çocuklarına doğru dürüst bir şey yediremiyorlar. Asgari ücret ile geçinen biri nasıl bu fiyatlarla baş edecek, kimse düşünmüyor mu? Diyarbakır’da durum böyleyse diğer şehirlerin durumu nasıldır? İnsafsızca bir tutum var.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir