Türkiye’de o ilin topraklarından oluk oluk para fışkırıyor ‘Tüm dünyanın gözü oraya çevrildi

Milyonlarca yıl önce volkanik patlamalar neticesinde ortaya çıkan kül ve lavların deniz ve göl suyuyla kimyasal reaksiyona girmesiyle oluşan Zeolit, son birkaç yıldır maden piyasasının parlayan yıldızı oldu. Zeolit, ülkemizin zengin doğal kaynakları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de Zeolit yatakları, maden sektörü kapsamında çok önemli bir etken.

ALTIN ÇAĞIN KAPILARI ARALANDI

Bolu’nun stratejik konumu ile büyük potansiyeli, maden sektöründe yeni bir altın çağın kapılarını aralıyor. Bolu’da oldukça fazla olan zeolit yatakları, Türkiye’nin maden sektöründeki varlığını da güçlendiriyor. Bolu’daki madenlerin etkin işletilmesi, Türkiye’nin ekonomik gelişimini artırırken, Bolu’nun madencilik sektöründeki önemine de arttırıyor. Zeolit, ekonomik bir değer olmanın yanı sıra, çevresel sürdürülebilirlik bakımından da Bolu için çok büyük bir fırsat.

EN DEĞERLİ MİRAS

Bolu ve Türkiye adına zeolit madenciliği, gerek ekonomik büyüme gerek çevresel sürdürülebilirlik bakımından yeni bir dönem başladı. Bu doğal kaynağın akılcı ve çevre dostu yöntemler ile işlenmesi, gelecek nesillere bırakılacak en değerli miraslar arasında olacak. Zeolitin bu çok yönlü faydası, Türkiye kadar Bolu’yu da madencilikte dünya çapınca rekabetçi bir konuma getirmesi bekleniyor. Zeolit, gözenekli yapısı ve su moleküllerini çekme özelliğiyle birçok sektörde de kullanılabiliyor. Ülkemizde Bolu hariç, Balıkesir, Bigadiç, Manisa, Gördes, Kütahya, İzmir, Kapadokya bölgelerinde de zengin zeolit yatakları bulunuyor.

ZEOLİT NEDİR?

Kristal yapıya sahip olan zeolit, hidrasyona uğramış bir alüminyum silikattır. Mikro gözenekli yapıya sahip olan bu doğal taşın 42 farklı çeşidi vardır. Sıcaklık ve jeolojik konumlar zeolit taşlarının oluşumundaki temel etkendir. İçindeki gözenekler hacminin yaklaşık yarısını kaplar. Zeolit terimi ilk kez 1756 yılında İsveçli mineralog Axel Fredrik Cronstedt tarafından kullanıldı. Kelimenin kökeni ise Yunanca taş ve kaynatmak anlamına gelen zeo ve lithos kelimelerinden geliyor.

ZEOLİT NEREDE KULLANILIR?

Sulu amino silikatlar olarak da adlandırılan zeolitler taşı, günümüzde pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Buna çevre dostu yapıya sahip olması en büyük etkenlerden. Zeolitler, akvaryum malzemesi olarak, arıtma ve hayvancılıkta, kâğıt sektöründe, sebze ve meyvelerin taşınıp depolanmasında, enerji sektöründe, kimyasal katalizör olarak, kedi kumlarında, inşaat sektöründe, peyzaj ve bahçe düzenlemesinde, temizlik malzemelerinde, tekstil sektöründe, sağlık alanında ve tarımcılıkta kullanılıyor.

Güncelleme: 22 Aralık 2023 / 08:26

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir